Neufchateau – Avanti Knights (+5) Beker van België 16eFin

Details

Datum Tijd Reeks Seizoen
16 sep 2023 21:00 Beker van België 2023-2024

Samenvatting

1/16 finale in de beker van België, en Avanti krijgt Neufchateau, een TDM1 ploeg, voorgeschoteld. Geen kado voor Avanti. Niet zozeer omdat we volkomen kansloos zijn, maar de vraag is vooral hoe de ploeg de verre verplaatsing van 250 km kan verteren. Dries en Kjell zijn afwezig voor Avanti, maar Joren is gecleared door de dokter en de kinesisten en mag geleidelijk aan in de rotatie ingewerkt worden.

We starten de wedstrijd met 5 punten voorsprong, maar we zijn die na enkele minuten al kwijt gespeeld omdat we Neufchateau té makkelijk aanvallende rebounds laten nemen en zij daar maximaal van profiteren met driepunters. Neufchateau is geen grote ploeg, maar moet het vooral hebben van hun snelheid en atletisme. In dat departement moeten wij zeker ook niet onderdoen, met als gevolg dat de 1e helft wordt gespeeld onder een verschroeiend tempo. De defence op de pick and rolls, die in het eerste quarter dramatisch was, wordt in het tweede quarter nu wel veel beter gestopt. Ook aanvallend kunnen we zorgen voor veel variatie en scores uit verschillende hoeken. Onder andere enkele driepunters van Hoffie zorgen er voor dat we opnieuw een voorsprong kunnen uitdiepen. Een overduidelijke driepunter van Joren wordt door de scheidsrechters (het is voor hen ook ver rijden zeker) ook onbegrijpelijk als een tweepunter aanzien (op het einde van de match blijkt dit ene punt wel doorslaggevend te zijn…). Daarenboven krijgt coach Van Britsom ook nog een technische fout aangesmeerd. De rest van het quarter heeft Avanti echter wel het momentum en we kunnen gaan rusten met een 47-61 voorsprong. Hoge score langs beide kanten, zeer hoog tempo, en de rust is welgekomen vooral voor onze guards die op dat moment al heel veel gegeven hebben. Hopelijk houden we dit 40 minuten vol.

Die hoop wordt in het 3e quarter al vroeg begraven, want te veel miscommunicaties in defence zorgen voor te veel makkelijke en open scores voor Neufchateau. De layups vliegen ons rond de oren, en ook hun open shots vallen vlotjes binnen. Halfweg het derde quarter komt Neufchateau terug langszij bij 71 – 71. Meer nog, Neufchateau gaat op zijn tempo door, maar onze aanvallende motor slaat ook terug aan en we blijven aanklampen. Een eindspurtje in het 3e quarter zorgt zelfs terug voor een 75-79 voorsprong.

Het 4e quarter wordt pompen of verzuipen voor onze Knights. We krijgen enig respijt van Neufchateau door dat zij hun vrijworpen minder secuur afwerken, maar Avanti geeft niet op. Het is werken voor elk score en voor elk balbezit. De scheidsrechters werken echter niet altijd mee, en ook de 24 seconden operator laat zich regelmatig op foutjes betrappen, in het nadeel van Avanti. Mede hierdoor kan Neufchateau traag maar zeker een voorsprong uitdiepen tot 101-91. We gaan de laatste minuut met 7 punten achterstand, maar Avanti blijft vechten, en wonder boven wonder krijgen we met nog 5 seconden te spelen en drie punten achterstand nog de kans voor een ultieme poging tot verlenging, maar onze driepunter strandt op de ring en met de buzzerscore op de rebound komen we net een puntje te kort: 108-107 eindstand.

Een gemiste kans om in een volgende ronde misschien een eersteklasser over de vloer te krijgen, en een zeer bittere nasmaak gezien we eigenlijk een punt te kort zijn gedaan door de scheidsrechters. De rit terug naar huis duurde des te langer…