Supporters in de kijker 201810 Willy Graus

Supporters in de kijker: Willy en Mireille Graus

Groen en Rood zijn de twee kleuren die overheersen ten huize van Willy en Mireille Graus: Groen van Cercle Brugge en Rood van Avanti Brugge. Maar tijdens het gesprek wordt duidelijk dat de liefde voor Avanti toch net iets groter is; meer zelfs, tijdens de moeilijke periode van Cercle vorig jaar net voor de overname door Monaco werd een kaarsje gebrand voor de goede afloop, maar de sjaal van Avanti erbij moest net die extra hoop geven (zie foto).
Willy is al vanaf zijn 14 jaar supporter van Avanti. Hij heeft zelf nooit competitiebasket gespeeld maar als leerling van het VTI waren er genoeg triggers om ‘pleintjesbasket’ te spelen waar en wanneer mogelijk.
Na het ter ziele gaan van Avanti moest Willy noodgedwongen meer ‘passief’ basket volgen: NBA matchen (zelfs ’s nachts), later enkele keren naar Oostkamp en uiteindelijk regelmatig naar Oostende. Niet te verwonderen dus dat de aankondiging dat Avanti zou herrijzen groot nieuws was, en dus waren Willy en Mireille er van het eerste moment bij toen Avanti opnieuw startte.
Nu vind je beiden op elke wedstrijd (ook uitwedstrijden) behalve als Cercle thuis speelt. Dit is vooral doordat ze vinden dat Avanti een echte familieclub is, die warmte uitstraalt, waar iedereen met elkaar spreekt, waar het bestuur aan iedereen een handje geeft enz: duidelijk dus dé sterke kant van Avanti. Maar hier duikt toch een moment van onenigheid op: Mireille is er niet van overtuigd dat deze warme sfeer ook zal blijven als de ‘oude kern’ zal stoppen terwijl Willy er het volle vertrouwen in heeft. Dit is dus een duidelijke hint naar àlle spelers om te maken dat het niet alleen om prestaties op het terrein gaat !!! En hier rekent Mireille vooral op haar ‘bolletje’ (nvdr: Jens Rappé) om ook de komende jaren op een of andere manier actief te blijven in de club, maar liefst op het veld.
Ik onthoud in ieder geval enkele ‘tips’ de in de loop van het gesprek naar boven kwamen:
– De merchandising mag gerust wat meer gepromoot (lees: verkocht) worden aan de inkom, want dit verhoogt het familiegevoel
– D’Orde geeft duidelijk nieuwe impulsen, dus ze verwachten toch nog wat vanuit die hoek
– Willy is begonnen naar Telenet Oostende te gaan toen er een uitwisseling van supporters was tussen 2 sporten, voetbal en basketbal: Cerclesupporters mochten gratis naar een match van Oostende, en enkele weken later gebeurde het omgekeerde. Zeker een idee om in het achterhoofd te houden want zo werd Willy vaste supporter van Oostende…

(verschenen in de nieuwsbrief van oktober 2018)