Supporters in de kijker 201903 Bart en Muriel Debevere-Laplasse

Supporters in de kijker: Bart en muriel debevere-laplasse

Deze maand zijn we te gast bij Bart en Muriel, en voor één keer is er geen sprake van een voorkeur voor blauw/zwart of groen/zwart, want beiden gaan resoluut voor de kleur ROOD. Ze waren er dan ook een van de eersten bij toen Avanti voor een zeer grote opkomst zijn openingsmatch speelde na de heropstanding.

Maar eerst even terug in de tijd. Op het Lyceum in Oostende koos Muriel voor basket als keuzesport (het schijnt omwille van de knappe leraar) en speelde daarna enkele maanden bij Jezebels Oostende.  Samen met haar zuster die met een basketcoach getrouwd was, was ze eind de jaren 70 een vaste supporter van Sunair Oostende (ze woonde toen achter de hoek van het terrein). Maar de tegenpartijen kende ze toen eigenlijk niet, dus ook Avanti niet. En daarna was het lange tijd stil rond basketbal.

Via Stijn Verhulst, die in dezelfde school werkte, maar vooral door Guy Priem en Kurt Caestecker die de week ervoor op zijn trouw met een Avanti-vlag verscheen, zijn ze naar de openingsmatch van Avanti gekomen… en ze waren meteen verkocht. Zelfs in zoverre dat ze nu niet alleen de thuismatchen volgen, maar ook geregeld op verplaatsing meegaan, en zeker als het met de bus is!

De redenen van dit groot enthousiasme zijn talrijk: uiteraard, een ploeg die goed speelt en mooie resultaten neerzet is altijd leuker dan een staartploeg, maar als ze daarnaast ook de familiale sfeer van de club benadrukken, de prachtige entourage van zowel bestuur als spelers, en het feit dat de spelers zo dicht bij de supporters staan, heb je een atmosfeer die aanstekelijk werkt en uitnodigt naar elke week opnieuw.

Ze hebben het wel een beetje moeilijk om de finesses van het spel te begrijpen: de reglementen zijn nogal complex en het spel gaat zo snel dat het soms moeilijk te volgen is maar ze kunnen steeds rekenen op wat uitleg van mede-supporters.  Misschien toch een goed idee om eens de reglementen die in de matchflyers verschenen te groeperen in één enkel documentje dat je altijd bij hebt?

De muziek is ook heel tof: je mist het echt als er geen muziek is. Maar jonge spelers die de boel ophitsen met vlaggen en dergelijke meer zou nog meer sfeer kunnen brengen (nvdr: dit gebeurt soms wel maar is moeilijk zichtbaar vanop de zijtribune). En Bart zou graag wat meer cheerleaders willen zien tijdens de time-outs: het is niet alleen leuk om naar te kijken maar brengt ook de nodige extra sfeer hé.

In ieder geval, de mensen tegen wie Bart en Muriel spreken over hun hobby zijn ‘curieus’ naar wat dat Avanti nu eigenlijk is. En daar is maar één goed antwoord op: laat ze komen kennismaken, en misschien geraken ze ook verkocht.