Dag: 8 september 2018

K-Basketteam Kortrijk B – Langemark A

Desselgem A – Wielsbeke A

Eernegem A – Avanti Brugge

“Derde quarter beslissend voor de wedstrijd—2-de provinciale wordt best ernstig genomen”

Eindelijk – de start van de reguliere competitie : verplaatsing naar het sympathieke Eernegem A (kampioen 3-de prov.2016-2017 – vorig seizoen 10de in 2-de prov.), op papier normaal gezien géén probleem maar zij die de wedstrijd hebben gezien weten wel beter.

Starting 5 : Lexie – Kristof – Maarten – Maxim – Niels

In een slordig begin aan weerszijden staan wij na 1.50 min.4-1 in het krijt en is het enkel Lexie, die met 1 vrijworp kan tegenscoren. Onze defense staat niet op punt, Eernegem kan te gemakkelijk scoren en bij ons draait de bal ofwel eruit ofwel is de afwerking te zwak. We merken wel direct dat het tempo van de wedstrijd hoog ligt. Met scores van Niels en vrijworpen van Lexie (met nog 5.20 min.) komen we terug in de wedstrijd (8-7). Eernegem drukt opnieuw wat door tot 14-9, maar Lexie (opnieuw met vrijworpen) en de ingekomen Jeroen brengen ons terug tot 14-13. Thomas I. – Lexie en Manu slagen er toch nog in om ons het 2-de quarter te doen beginnen met de stand 19-22.

Het 2-de quarter lopen we een beetje verder uit, dankzij scores van Jeroen en Thomas I., maar beginnen sommigen bij ons al in foutenlast te geraken en gaat het opeens van 21-27 naar 30-27. Opnieuw hetzelfde euvel bij ons : niet hard genoeg in defense – afwerking niet goed genoeg – te veel forceren en géén ploegspel. In deze fase van de wedstrijd kunnen wij enkel dankzij vrijworpen van Thomas V. en Jeroen tegenscoren (34-30). Gelukkig kunnen we in die fase nog rekenen op Niels (op kracht) en Lexie en komen we terug tot 39-39 en brengt onze cap in de laatste seconde nog 39-41 op het bord.

In de kleedkamer was het precies “goeie straffe koffie”, want we zagen wat meer “agressiviteit in defense” en na scores van Kristof en Niels (39-45) vroeg hun coach al na 1.35 min. een time-out. Echt veel hielp die niet, want Maarten (vrijworpen en op fast-break) en Lexie gaven ons eindelijk een deftige bonus (39-52) tegen een thuisploeg, die precies wat van slag was en begon te forceren. Zij scoorden hun eerste puntje (40-52 met nog 5.57 min.), maar vanaf dat moment begonnen wij terug wat minder af te werken.In dit quarter kon Eernegem uiteindelijk maar 6 punten tegenscoren en dankzij nieuwe scores van Lexie en Maarten gingen we het laatste quarter in met de stand 45-61.

Het laatste quarter zorgden Thomas I en Thomas V. voor de stand 49-65, blijkbaar het moment voor Eernegem om hun defense terug wat aan te schroeven. Met nog 4.51 min. voor het einde stond het plots terug 62-69 en dat hadden we enkel aan onszelf te danken. Lexie en Niels gaven ons terug wat meer ademruimte (62-73) en we zagen ook dat de thuisploeg pas hun 1-ste fout kreeg (met nog 3.33 min.).Maarten maakte er nog 64-75 van, zij kregen met nog 1.10 min.twee vrijworpen en maakten er één van (65-75), bij een inworp namen zij een steal (67-75 – nog 1.08 min.) en ondanks dat wij nog 4 vrijworpen missen, kan Eernegem gelukkig niet meer dichter komen dan 69-75.

Een spannende wedstrijd, die we gelukkig in het 3-de quarter wat hebben kunnen beslechten in ons voordeel, maar zoveel is nu al duidelijk : er zitten betere spelers in 2-de provinciale dan in 3-de en 4-de.

Volgende week zondag om 11.00 uur onze openingswedstrijd thuis tegen Desselgem : met de steun van ons trouw en talrijk thuispubliek maken we er terug een feest van en uiteraard willen we de drie punten thuis houden.

S.V. – D’Orde

Avanti Dames THREE – K-Baksetteam Kortrijk E

Oostkamp B – Melco Ieper C

Avanti Dames One – Blue Cats Ieper A

Onze dames hebben hun eerste wedstrijd in eerste landelijke tot een goed einde gebracht. Maité opende de score en Eline gooide een bom en de toon was gezet. Nogmaals Maité en een and-one voor Thea brachten ons 10-4 voor na 5 minuten. Eline scoorde opnieuw en drie vrijworpen (2 van Thea van 1 van Eline) brachten ons op 15 punten. Ondertussen zorgde onze verdediging ervoor dat Ieper niet gemakkelijk tot scoren kwam waardoor we het eerste kwart met een 15-10 voorsprong konden afsluiten.

In het tweede kwart was het Nele die de score opende en Maité en Judith scoorden ook maar Ieper was op kruissnelheid gekomen en kwam terug tot 21-20 (na 15). Eline scoorde echter 2 keer tegen en met bommen van Phyline en Jienke en twee vrijworpen van Geeske konden we toch gaan rusten met een 33-28 voorsprong.

In het derde kwart kwamen beide ploegen blijkbaar vermoeid uit de kleedkamer want de eerste 5 minuten werd er nauwelijks gescoord. Thea scoorde 2 vrijworpen en bracht zo de stand op 35-31 na 25. Daarna scoorden Eline, Phyline en Judith elk 1 vrijworp en net voor het einde van het derde kwart gooide Lynn een bom en een vrijworp binnen zodat we opnieuw 5 punten voorsprong hadden: 42-37

Ook in het vierde kwart waren het vooral de verdedigingen die uitblonken.en met scores van Eline en Thea bleven we op voorsprong (46-42 na 35).Judith gooide 2 bommen na elkaar waardoor we op voorsprong bleven (52-47) maar Ieper gooide ook een bom binnen zodat met nog 1 minuut te spelen nog alles mogelijk was (52-50 na 49). Geeske kon echter de volgende aanval mooi afwerken en via de vrijworplijn (Geeske 2x en Judith 2x) konden we onze eerste overwinning in eerste landelijke behalen met  58-50.

Uiteraard was de ontlading bij de speelsters en supporters groot. Proficiat dames met de overwinning, als jullie elke week zo goed voor elkaar vechten dan gaan we nog veel mooie wedstrijden beleven.

Tussenstanden 15-10; 33-28; 42-37; 58-50
Avanti Dames : Geeske Steijns 6; Thea Debbaut 9; Lynn Delvaux 4; Jienke Struyve 3; Judith Van Craeymeersch 11; Maité Compernolle 6; Felke Steijns; Nele Raspoet 2; Phyline Van De Bruane 4; Eline Verbeest 13

Dames Ieper : Mestdach 6; Breughe 4; Versaevel 7; Van Keirsbilck 11; Vanacker 4; Deneve 14; Demeulenaere 4